Beredskapskraft erbjuder

Skräddarsydda lösningar och utbildningar för ert

företags behov.

Beredskapskraft erbjuder inte bara en tjänst utan erbjuder även ett partnerskap som hjälper er att möta morgondagens osäkerhet med styrka och tillförsikt. Beredskapskrafts samskapande arbetsmetodik anpassas specifikt efter era behov och processer. Det blir fokus på det konkreta, det som skapar mervärde för er. Det ger er stöd och gör det lätt för er att identifiera och agera på hot, sårbarheter och risker för er verksamhet. En viktig del är att skapa väl underbyggda och konkreta beslutsunderlag för högsta ledningen.

En del av Beredskapskraft.

Riskintelligens kopplat till de affärskritiska processerna

Riskhantering och säkerhet är under tillväxt och behovet av kompetent personal följer samma kurva. De krav som ställs är ofta höga, eftersom arbetsområdet spänner över många yrkesområden och är under utveckling. Man ska kunna förutse risker och kontinuerligt arbeta med organisationens säkerhetsmedvetande, oavsett om man arbetar inom privat näringsliv eller inom offentlig sektor som stat, länsstyrelse eller kommun.

De stora förändringar i vår omvärld och den snabba tekniska utvecklingen ställer allt större krav på att varje organisation är förberedd för att vara förberedd och vara steget före. Riskhantering och säkerhetskompetens är en nödvändig investering för varje organisation för att skapa robusthet och motståndskraft.

Det ställer i sin tur högre krav än tidigare på kompetens hos personer som arbetar med riskhantering och säkerhet.

Aktuella utbildningar

Säkerhetsskyddsutbildning för säkerhetsskyddschefer och nyckelpersoner inom en organisation.

En femdagars utbildning som fokusera på att säkerställa kompetens kring de grundläggande delarna för att driva och ansvara för säkerhetsskyddsarbetet inom en organisation. Utbildningen är konkret och deltagarna får bygga upp och tillämpa säkerhetsskyddsarbetet i en fiktiv kommun “Säkerhetsköping”

I samband med utbildningen genomgår deltagarna en certifiering inom säkerhetsskyddslagstiftningen.

Målsättning för utbildningen:

Efter utbildningen ska du utifrån din roll och ditt ansvar inom säkerhetsskyddsarbetet:

- besitta goda kunskaper om säkerhetsskyddslagstiftningen

- ha god förmåga att planera, organisera och leda säkerhetsskyddsarbetet i en kommun

- ha mycket god förmåga att omsätta säkerhetsskyddslagstiftningens krav till konkret handling

Steget före

Är en online utbildning inom riskhanteringhantering och säkerhet. Risklandskapet och säkerhetshoten har på kort tid blivit allvarligare och får allt större konsekvenser på alla delar inom en organisation. För att kunna reagera, prioritera och ta väl avvägda beslut bör ALLA chefer och nyckelpersoner ha en grundläggande kunskap om det förändrade risklandskapet och säkerhetsfrågor och hur riskhanteringen ska kopplas till resultat, varumärke och konkurrenskraft.

Utbildningen innehåller bland annat:

  • IT-säkerhet

  • Informationssäkerhet

  • Beredskapsplanering och civilt försvar

  • Krisledning

  • Personsäkerhet

  • Säkerhetsskydd

  • Integrering av riskhantering och säkerhetsarbete i organisationens utvecklings- och verksamhetsplanering

Målgrupp:

  • Chefer och ledare som vill öka sin grundläggande kunskap inom säkerhets- och riskhantering.

  • Nyckelpersoner inom riskhantering och säkerhetsarbete.

  • För dig som vill stärka ditt CV för att bättre kunna konkurrera om chefstjänster, tjänster inom beredskaps- och säkerhetsområdet.

  • Utbildningen riktar sig inte till experter inom riskhantering och säkerhetsområdet.

Tjänster

  • Övning är ett steg mot en starkare och bättre förberedd organisation.

    Övning är en spännande möjlighet att lära, växa och identifiera. Genom modiga handlingar och gemensamma reflektioner tar vi med oss ovärderliga insikter och kunskap. Varje övning är inte bara en övning utan en resa mot ökad förståelse och förberedelse. Tillsammans skapar vi en framtid där vi är förberedda, agerar med självförtroende och insikt.

    Beredskapskrafts övningsupplägg:

    1. Scenarieövningar: Föreställ er framtida utmaningar i realtid. Genom att agera i nuet, tränar ni ert team att fatta snabba, välgrundade beslut. Skapa strategier för det okända och öka er förmåga att hantera komplexa situationer med lugn och precision.

    2. Tabletop-övningar: Bordet blir ert kriscenter. Genom interaktiva diskussioner och simuleringar skapar ni en gemensam förståelse för er krisplan. Lär er att samarbeta smidigt, hantera osäkerhet och vara redo för alla eventualiteter.

    3. Simuleringsövningar: Gå in i krisens hjärta utan risk. Simuleringar ger er verktygen att agera i en trygg miljö, utforska olika strategier och se deras effekter. Genom att testa era beslut i virtuell verklighet, är ni förberedda för det verkliga testet.

    4. Stabsövning: Er stab blir ert starkaste kort. Träna ert ledningsteam under realistiska tryckförhållanden. Förbättra kommunikationen, precisionen och beslutsfattandet när varje sekund räknas. Efter denna övning kommer er stab vara rustad för varje kris som kan uppstå.

    5. Call to action: Kort övning där vi övar en specifik funktions inledande åtgärder, tid ca 10 - 15 min

  • Steg 1

    På grund av de stora förändringarna i omvärlden har vår metod och våra verktyg utvecklas och anpassas för riskhantering i komplexa verksamheter. Vi har tagit fram och utveckla en metodik speciellt anpassat för att få en samlad riskkarta för hela organisationen. Arbetet värderar yttre, inre och strategiska risker. Vi analyserar och värderar flera olika perspektiv för att fånga komplexiteten i dagens verksamhet, som t.ex. omvärld, leverantörer, kundleverans, legala krav, interna flöden, kopplingar, konsekvenser mm. Riskhanteringsarbetet är en investering för att säkerställa företagets framtida verksamhet. Arbete, metodik och verktyg utgår från verksamhetens måluppfyllelse, konkurrenskraft och varumärke.

    Steg 2

    BeredskapsKraft stödjer organisationen med att ta fram ett systematiskt och strukturerat arbetssätt för kontinuitetsplanering som är anpassad till företagets ordinarie processer. Kontinuitetsplaneringen genomförs på avdelnings- och enhetsnivå, där varje medarbetare är med och identifierar och värderar möjliga risker. I arbetet ingår att värdera hur en risk kan påverka den egna verksamheten samt andra delar företaget, men också hur medarbetaren ska agera när en oönskad händelse inträffar. Allt detta ska vara dokumenterat i en kontinuitetsplan som varje medarbetare känner till och snabbt agera utifrån den.

     Kontinuitetsplaneringen stärker gruppernas sammanhållning, medarbetarna känner att de har möjlighet att påverka och att deras insatser är betydelsefulla för företaget. Ofta har medarbetarna uppmärksammat risker men känt osäkerhet kring hur eller om de ska agera. Nu upplever de ett sammanhang och har en djupare förståelse för sin roll i helheten. Även vid oönskade händelser.

    BeredskapsKrafts metodik för att arbeta med kontinuitetsplanering anpassas till organisationens befintliga processer. Målet är att kontinuitetsarbetet blir en naturlig del i vardagen för varje medarbetare. Kontinuitetsarbetet måste hela tiden uppdateras utifrån den utveckling som sker inom organisationen. BeredskapsKraft har lång erfarenhet av att stödja, driva och utveckla kontinuitetsarbetet inom olika organisationer.

  • Vid krisledning, leda i komplexitet utgår man alltid utifrån hur verksamheten bedrivs under normala förutsättningar, i vardagen. Verksamheten i vardagen är allt mer komplext inte minst utifrån förändringar i vår omvärld vilket ställer krav på att även krisledningen utvecklas och anpassas efter de förändrade förutsättningarna.

    Beredskapskraft har anpassat och vidareutvecklat krisledningsmetodiken utifrån, se stora förändringar som skett i vår omvärld, lärdomar utifrån bland annat pandemin, egna erfarenheter, den senaste forskningen och utvecklingen inom en rad områden som påverka hur vi agerar under en kris och hur vi leder och fattar beslut vid krisledning som t.ex. stressforskning och beslutsfattande utifrån senaste hjärnforskningen. Den myndighetsgemensamma grundstrukturen finns dock kvar för att kunna samverkan med andra vid en allvarlig händelse.

    Grunden för en väl fungerande krisledning är förberedelser som handlar om

    • att det finns en robust krisledningsorganisation med tydligt definierade roller och ansvar

    • att det finns väl utvecklade planer och rutiner för hur man ska agera vid olika händelser

    • att det finns en tydlig beslutsstruktur

    • att krisledning kontinuerligt utbildas och övas

    Beredskapskraft hjälper er med att arbeta fram en struktur för företagets krisledning, kvalificerad ledning och beslutsfattande att agera utifrån vid en allvarlig oönskad händelse. Beredskapskraft erbjuder utbildning i kvalificerad krisledning och beslutsfattande för berörda personer. Därefter genomförs lärande övningar för att säkerställa att alla berörda känner sig trygga i sin roll, sina uppgifter och med sitt ansvar.

    Beredskapskraft har spetskompetens inom flera områden och kan anpassa utbildningar utifrån era specifika behov. Exempel på områden är informationssäkerhet, säkerhetsskydd, totalförsvarsplanering och “Motståndskraftens ABC” för chefer och ledare.

  • Det förändrade omvärldsläget med ett krig i vårt närområde kräver att Sverige bygger en stark och motståndskraftig beredskap och ett starkt totalförsvar. Näringslivets engagemang och deltagande i totalförsvaret är av yttersta vikt för att säkerställa Sveriges beredskapsförmåga, säkerställa försörjningsredskap och skydda samhällets kritiska funktioner. Beredskapskrafts ambition är att synkronisera företagets förberedelser, planering och agerande vid allvarliga samhällsstörningar (som t.ex. pandemier, stora störningar i samhällets infrastruktur eller översvämningar/värmebölja) med planering och agerande vid höjd beredskap och krig. Syftet är att det ska blir tydligare och mera konkret för alla inom organisationen.

     Exempel på områden där Beredskapskraft kan hjälpa företag att identifiera:

    • om ert företag är en del av totalförsvaret, och om ja vilka krav det ställer på er verksamhet?

    • om någon av era leverantörer eller kunder är en del av totalförsvaret, och om ja, vilka krav ställer det på er verksamhet?

    • om någon av era anställda krigsplacerade, och/eller några av era fordon eller annan utrustning “krigsplacerade”, och om ja, vilka konsekvenser det får på er verksamhet?

    • hur företaget ska organiseras och ledas vid en allvarlig samhällsstörning, vid höjd beredskap och ytterst vid krig

    • vilka kunder, produkter och tjänster, företaget ska fokusera på vid en allvarlig samhällsstörning, höjd beredskap och ytterst krig.

    • vilka företag och organisationer är lämpliga att samverka med

    • o det finns alternativa produkter och tjänster företaget kan leverera vid en allvarlig samhällsstörning, höjd beredskap och ytterst krig.

    • Om företag berörs av säkerhetsskyddslagstiftningen, och om ja, vad det innebär

    Beredskapskraft har bred erfarenhet av att kartlägga hur ett förändrat säkerhetspolitiskt läge påverkar företagets verksamhet genom att

    • Arbeta fram planer för den aktuella verksamheten,

    • Identifiera hur man kan samverka med andra inom ramen för totalförsvaret,

    • Utbilda och öva verksamhetens medarbetare för att säkerställa organisationen uppdrag och roll inom totalförsvaret.

    Inom Beredskapskraft finns det bred erfarenhet av att bygga upp, ansvara för och utbilda inom säkerhetsskydd. 

Exempel på hot och sårbarheter som beaktas i analysen:

Miljö

Företag måste vara medvetna om de naturliga hot som kan påverka dem, såsom naturkatastrofer (höga temperaturer, översvämningar, stormar), extremväder och klimatförändringar

Teknisk infrastruktur – operativa processer

Genom att analysera tekniska infrastrukturer och operativa processer kan organisationer identifiera sårbarheter som kan uppstå på grund av tekniska fel, systemkrascher eller bristande redundans. Dessa sårbarheter kan påverka förmågan att leverera produkter och tjänster

Försörjningskedjan

Företag måste vara medvetna om de naturliga hot som kan påverka dem, såsom naturkatastrofer (höga temperaturer, översvämningar, stormar), extremväder och klimatförändringar

Cybersäkerhet

 I dagens digitala värld är cybersäkerhet en central aspekt. Genom att utvärdera IT-system, nätverk och informationshanteringsmetoder kan företag identifiera sårbarheter som dataläckor, IT-attacker och skadlig programvara. Detta kräver ständig uppmärksamhet och uppdaterade försvarsmekanismer.

Mänskliga faktorer

Mänskligt beteende och beslut kan också vara en källa till sårbarheter. Genom att analysera medarbetares kompetens, medvetenhet om risker och förmåga att agera på störningar kan företag minska risken för att felaktiga åtgärder som kan leda till eller förvärrar en oönskad händelse.

Socialt ansvarstagande

Föreläsningar “Jaget Före Laget, För Laget”

Vi på Beredskapskraft tror på att utvecklingen börjar med individens välmående. Därför erbjuder vi ungdomsföreningar en kostnadsfri föreläsning med temat “Jaget Före Laget, För Laget”. Genom detta initiativ vill vi stödja ungdomsföreningar genom att dela insikter om personlig utveckling och samarbete inom laget. Detta är en del av vårt starka sociala ansvarstagande och engagemang för samhället. Låt oss tillsammans skapa en positiv förändring och stärka nästa generation. Under år 23/24 kommer vi att prioritera 10 ungdomsföreningar i Skåne. Kontakta oss för att boka er kostnadsfria föreläsning.